Vinificația

Terroir

Podgoriile proprii TIMBRUS sunt situate în zona legendară Purcari, în partea de sud-est a Republicii Moldova. Abia la începutul secolului XIX aici erau create vinuri care practic nu cedau exemplarelor vestite franceze.

Împânzită de legende, regiunea Purcari nu şi-a pierdut principala sa bogăţie: terroir-ul unic în valea râului Nistru.

Sol negru de aici este drenat, argilos. În căutarea de apă, rădăcinile viticole pătrund adânc în sol, astfel fiind create condiţii favorabile pentru cultivarea soiurilor de struguri clasice. Apropierea Nistrului asigură stabilitatea climaterică, protejază podgoriile atât în cazul îngheţului, cât şi în timpul căldurii de vară. Astfel viţa de vie se coace treptat, sorbind tot ce este necesar pe parcursul întregului an calendaristic.

Vinurile Timbrus, produse din struguri crescuți în Regiunea Purcari, sunt vinuri cu Indicația Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă”, una dintre cele trei regiuni vitivinicole din Republica Moldova. Acest areal geografic, situat la aproape 150 metri deasupra nivelului mării, se intinde pe o suprafaţă de aproape 10.000 ha. Regiunea vitivinicolă „Ștefan Vodă”, asemănătoare din punct de vedere climateric cu zona Bordeaux din Franța, se distinge prin clima însorită, precipitații limitate și influența de briza Mării Negre și a râului Nistru. Microclima formată în aceste condiții naturale, sunt prielnice pentru cultivarea a mai multor soiuri de viță de vie, în special a soiurilor cu bob negru. Printre aceste soiuri se evidențiază Merlot, Malbec, Saperavi, Shiraz, Rara Neagră, Fetească Neagră – toate ele fiind crescute pe podgoria Timbrus din Purcari. De asemenea în regiunea vitivinicolă „Ștefan Vodă” sunt cultivate cu succes struguri cu bob albu, printre care sunt și Viorica, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, folosite pentru producerea vinurilor TIMBRUS cu IGP „Ștefan Vodă”.

Podgoria

Situate în regiunea viticolă Purcari, propriile podgorii TIMBRUS sunt cultivate în conformitate cu programul de soi unic, care prevede folosirea optimă a resurselor imense ale acestei principale regiuni vinicole din Republica Moldova.

Podgoriile TIMBRUS sunt remarcabile prin faptul că în cadrul regiunii Purcari compania cultivă cu succes atât soiuri clasice (Merlot, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet), precum şi cele locale unice (Rara Neagră, Viorica, Feteasca Neagră),

dar şi soiuri de struguri rare pentru Moldova aşa ca Sapevari, Malbec, Shiraz, folosite pentru prepararea unicilor vinuri de autor. Programul de soiuri al companiei este în dezvoltare continuă şi în căutarea unor soluţii noi, unice pentru Moldova viticolă.

Unicitatea

Secretul principal al vinurilor TIMBRUS constă în abordarea europeană corectă la toate etapele, de la plantarea puieţilor până la îmbuteliere. Această abordare se manifestă în toate: în selecţia materialului de sădit, în prognozarea recoltei optimale la hectar pentru fiecare din soiurile de struguri, în folosirea exactă şi raţională a resurselor naturale ale regiunii unice Purcari, precum şi în maturarea naturală în butoaie de stejar francez şi american.

TIMBRUS reprezintă unicele vinuri din Moldova în producerea cărora se foloseşte tehnologia drojdiei naturale cultivate pe lozia propriilor podgorii. În comparaţie cu drojdia de laborator, folosirea drojdiei naturale permite obţinerea caracteristicilor gustative unice, evidenţiind vinurile TIMBRUS în şirul de vinuri calitative, dar monotone provenite din aceiaşi regiune. Anume datorită folosirii drojdiilor naturale, cultivate pe lozia propriilor podgorii, în vinurile TIMBRUS sunt pe deplin revelate toate calităţile viţei de vie, bogaţia şi originalitatea regiunii Purcari.

Cu o capacitate de păstrare sporită, vinurile premiale TIMBRUS sunt recomandate colecţionarilor, adevăraţilor amatori de vinuri rare şi cu caracter individual.