Vinificația

Terroir

Terroirul nu este doar un teren pe care cresc strugurii, ci o combinație de sol și condiții climatice, caracteristice zonei.

Podgoria TIMBRUS este situată în regiunea Purcari, în partea de sud-est a Republicii Moldova, unde, la începutul secolului al XIX-lea, coloniștii străini au creat vinuri care, după cum era recunoscut, nu erau mult inferioare faimoaselor exemplare franțuzești .

Înconjurată de legende, microzona Purcari nu și-a pierdut principala sa bogăție, și anume terroir-ul unic în valea râului Nistru. Sol negru de aici este drenat, argilos, bogat în minerale și substanțe organice. Rădăcinile viticole pătrund adânc în sol, creând astfel condiții favorabile pentru cultivarea soiurilor de struguri clasice.

Apropierea râului Nistru asigură stabilitatea climaterică, protejează podgoriile atât în cazul înghețului, cât și în timpul căldurii de vară.

Astfel, strugurii se coc treptat, fără schimbări de temperatură distructive, absorbând toată bogăția solului local, ceea ce conferă vinurilor Timbrus caracteristici și proprietăți unice care nu pot fi reproduse în altă parte.

Vinurile Timbrus, produse din struguri crescuți în Regiunea Purcari, sunt vinuri cu Indicația Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă”. Această reguine vitivinicolă, asemănătoare din punct de vedere climateric cu zona Bordeaux din Franța, se distinge prin clima însorită, precipitații limitate și influența de briza Mării Negre și a râului Nistru.

Suntem convinși că vinul se naște pe podgorie și începe cu strugurii!

Terroirul este cel care determină caracteristicile de calitate ale vinului. Experții vinicoli consider, pe bună dreptate, că terroirul potrivit reprezintă cel puțin jumătate din succesul producției de vin.

Podgoria

Situate în regiunea vinicolă Purcari, podgoriile TIMBRUS au fost plantate în conformitate cu standardele europene, când nu indicatori cantitativi, dar calitatea materiilor prime de struguri sunt în prim plan. Acest lucru se reflectă în modul în care se formează viile și tăierea tufelor, precum și în faptul că podgoriile Timbrus au cele mai largi culuare (până la 3,20 m), ceea ce permite o iluminare naturală maximă a boabelor.
Podgoriile TIMBRUS se remarcă prin faptul că în regiunea Purcari, compania cultivă cu succes atât soiuri clasice (Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, 

Traminer) cât și soiuri locale unice (Rara Neagra, Feteasca Neagra, Viorica), precum și soiuri de struguri rare pentru Moldova (Saperavi, Malbec, Shiraz), puieți care au fost achiziționați în Europa, numai soiurile locale au fost cultivate în pepinierele naționale, dar răsadurile de Saperavi au fost aduse din Georgia.

În timp ce programul varietal TIMBRUS este într-o dezvoltare continuă și în căutarea de  soluții noi, unice pentru Moldova în domeniul viticulturii.

Unicitatea

Secretul principal al vinurilor TIMBRUS constă în abordarea europeană corectă la toate etapele, de la plantarea puieţilor până la îmbuteliere. Această abordare se manifestă în toate: în selecţia materialului de sădit, în prognozarea recoltei optimale la hectar pentru fiecare din soiurile de struguri, în folosirea exactă şi raţională a resurselor naturale ale regiunii unice Purcari, precum şi în maturarea naturală în butoaie de stejar francez şi american.
TIMBRUS reprezintă unicele vinuri din Moldova în producerea cărora

se foloseşte tehnologia drojdiei naturale cultivate pe lozia propriilor podgorii. În comparaţie cu drojdia de laborator, folosirea drojdiei naturale permite obţinerea caracteristicilor gustative unice, evidenţiind vinurile TIMBRUS în şirul de vinuri calitative, dar monotone provenite din aceiaşi regiune. Anume datorită folosirii drojdiilor naturale, cultivate pe lozia propriilor podgorii, în vinurile TIMBRUS sunt pe deplin revelate toate calităţile viţei de vie, bogaţia şi originalitatea regiunii Purcari.

 Vinurile premiale TIMBRUS sunt recomandate colecţionarilor, adevăraţilor amatori de vinuri rare, având o capacitate de păstrare și măturare.