Terroir este unul dintre cei mai folosiți termeni în vinificația, dar în același timp, cei mai puțin înțeleși. Cu siguranță, iubitorii de vin, la prezentări, au auzit expresiile „vinul acesta are un terroir minunat…” sau „gustul terroirului…”. Te întrebi ce înseamnă această frază? Deși nu există o definiție exactă a terroirului, iar din punct de vedere etimologic, cuvântul „terroir” provine de la „terre” – „pământ”, de fapt, terroir-ul nu reprezintă numai solul pe care crește vița de vie.
Este un întreg ecosistem în care solul, clima și vița de vie interacționează între ele. În același timp, terroirul nu ar însemna nimic fără tradiții locale, precum și rolul omului, egalabil precum al unui dirijor de orchestră. Ideea de terroir este una învechită, începe de la grecii antici, care au dezvoltat vinificația. Grecia Antică a trecut diverse variații climatice, iar podgoriile au prezentat rezultate diferite chiar dacă au fost cultivate din același soi de struguri. Ideea străveche de „terroir” i-a determinat pe greci să-și însemne amforele de vin pentru a descrie de unde provin. Mai târziu, romanii, pe măsură ce și-au extins imperiul, au aplicat aceeași practică în regiunile lor viticole.
Ei au asociat unele mostre de vin de calitate înaltă cu locul lor de origine. În acele vremuri, vinurile unor locații se vindeau la un preț mai mare decât altele care nu se bucurau de un succes, iar de atunci putem vorbi despre ierarhia nobilă a originii vinurilor.
Filosofia terroirului a fost dezvoltată din generație în generație și astăzi tăinuiește noi răspunsuri la întrebarea: „Ce este terroirul în vin?” Deși, există multe locuri în lume cu condiții climatice similare, soluri cu aceleași caracteristici, un lucru rămâne unic – interacțiunea minunată dintre sol, viță de vie și climă.
Terroirul este o teorie a credinței că zona și clima în care sunt cultivați strugurii le conferă caracteristici unice care nu pot fi transferate în nici-o altă regiune a lumii. Experții în vin sunt convinși că terroirul corect reprezintă deja 80% din succesul vinului.